Uutiset

rss Uutiset

13.2.2018 10.05

Yliopistojen pääsopijajärjestöt antoivat työtaisteluvaroituksen

Lakko toteutetaan ensi vaiheessa Helsingin yliopistossa 28. helmikuuta, ellei sitä ennen päästä neuvottelutulokseen.

Yliopistosektorin pääsopijajärjestöt JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia ovat antaneet tänään 13.2. työtaisteluvaroituksen valtakunnansovittelijantoimistoon sekä työnantajalle.

Kohdennettu työtaistelu toteutetaan Helsingin yliopistossa lakkona 28.2.2018 kello 0.00–24.00 välisenä aikana, jos neuvottelutulokseen ei päästä 27.2. mennessä. Muissa yliopistoissa järjestetään Helsingin yliopiston henkilöstöä tukevia mielenilmauksia.


Lakkoon osallistuvat kaikki yliopistojen yleisen työehtosopimuksen piiriin kuuluvat JUKOn, JHL:n ja Pardian jäsenet. JUKO edustaa työehtosopimusneuvotteluissa yli 20 akavalaisen jäsenliiton - myös Akavan Erityisalojen - jäseniä. Jos neuvottelut eivät etene, pääsopijajärjestöt ovat valmiita laajentamaan työtaistelutoimenpiteitä muihin yliopistoihin.


Työnantaja haluaa sanella, ei neuvotella

Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta alkaen. Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta eivät etene, sillä työnantaja on osoittanut koko neuvotteluprosessin ajan väheksyvää asennetta henkilöstöä kohtaan.

  • Vaatimattomat palkankorotusesitykset eivät osoita arvostusta henkilöstön tekemää arvokasta työtä kohtaan. Yliopistoilla on varaa palkankorotuksiin toiminnan kärsimättä, sillä yhdenkään yliopiston tilinpäätös ei ollut alijäämäinen vuonna 2016. Lisäksi valtion rahoitusleikkaukset on jo kompensoitu massiivisilla henkilöstön vähennyksillä ja vuosien vähäisellä palkkakehityksellä.
      
  • Työnantaja haluaa sanella palkat. Työnantaja ajaa yksipuolisesti palkkausjärjestelmän uudistamista, joka siirtäisi palkanmuodostusta enemmän paikalliselle tasolle. Tässä mallissa työnantaja määrittelisi selkeästi yksipuolisesti, ketkä saisivat palkankorotuksen.
      
  • Työnantaja ei suostu lainkaan keskustelemaan palkansaajille tärkeistä tavoitteista, kuten määräaikaisten työntekijöiden aseman parantamisesta, työajan käytön järkevöittämisestä ja kohtuullisista palkankorotuksista.

Me olemme yliopisto -henki on jälleen tarpeen!

me olemme yliopistoTyötaistelu on palkansaajajärjestöjen yhteinen päätös: seisomme yhdessä rintamassa ja tuemme niitä jäseniä, jotka osallistuvat työtaisteluun.


Muilla yliopistoilla ja harjoittelukouluilla on tarkoitus järjestää 28.2. mielenilmauksia reilujen työehtojen puolesta työajan ulkopuolella. Osallistu mielenilmaukseen omalla kampuksellasi ja pidä Me olemme yliopisto -rintamerkkiä. Rintanapit ja muuta materiaalia toimitetaan yliopistokohtaisille lakkotoimikunnille hyvissä ajoin ennen helmikuun loppua. Lisätietoja saat paikalliselta luottamusmieheltä tai omalta yhdistykseltäsi.


Me olemme yliopisto -henki on jälleen tarpeen! Ota asian puolesta myös kantaa somessa hashtagilla #meolemmeyliopisto.  


Seuraa JUKOn ja Akavan Erityisalojen viestintää

Neuvottelujen etenemisestä sekä työtaistelutoimenpiteistä tiedotetaan jäsenille JUKOn ja Akavan Erityisalojen viestintäkanavissa.

Akavan Erityisalojen eri jäsenyhdistyksillä on yhteensä 262 jäsentä Helsingin yliopiston henkilöstössä. Kaikkiaan yliopistojen sopimusalalla työskentelee 1 026 jäsentämme. 


JUKO

Akavan Erityisalat

Lisätiedot

Asiamies Minna Nieminen
Akavan Erityisalat
p. 0201 235 368
minna.nieminen@akavanerityisalat.fi


Palaa otsikoihin