Kampanjan_paakuva

Seksuaalinen häirintä

Nostamme vuonna 2024 esille jäsentemme kokemuksia ja pohdintoja häirinnästä ja erityisesti seksuaalisesta häirinnästä työpaikalla. Katsomme, että ilmiön esille tuominen auttaa sen kitkemisessä. Tapaukset esitellään niin, ettei asianosaisia voi tunnistaa.


Muistathan, että työnantajalla on vastuu niin tasa-arvolain kuin työturvallisuuslain noudattamisesta ja häirinnän poistamisesta. Vastuu alkaa siitä, kun asia on tullut työnantajan tietoon.


Ota yhteyttä oman työpaikkasi työsuojeluvaltuutettuun, luottamusmieheen tai Akavan Erityisalojen työsuhdeneuvontaan, mikäli tarvitset apua häirintätilanteessa.


Jäsenten häirintäkokemuksia

Työelämässä ilmenevää seksuaalista häirintää käsittelevän juttusarjamme haastateltavat esiintyvät jutuissa anonyymisti. Haastateltujen henkilöllisyys on Akavan Erityisalojen tiedossa.


17.4.2024 Jäsenen kokemus: “Haavoittuvaa asemaani käytettiin hyväksi”

Tapauksesta on jo vuosikymmeniä, mutta raiskauksen uhriksi joutuminen jätti jälkensä. “En kokenut, että asiasta olisi mitenkään voinut puhua työpaikalla. On hyvä, että #metoo on saanut ihmiset kertomaan. Itse en aiemmin jaksanut.”

Lue lisää

 

17.4.2024 Jäsenen kokemus: ”Lähiesihenkilö ei alkuun ottanut todesta puheitani häirinnästä”

Kesti pitkään, ennen kuin häirintä asiakkaan taholta otettiin vakavasti. Toimitusjohtaja osoitti sitten ymmärtävänsä häirinnän ongelmallisuuden, mutta yrityksen omistajat eivät niinkään.

Lue lisää

 

11.4.2024 Jäsenen kokemus: "Häirintä sivuutettiin”

Miesten häiritsemäksi joutunut mies kesti vaieten, koska koki työmarkkina-asemansa heikoksi. "Toivon, että #metoo herättäisi työyhteisöjä tiedostamaan häirinnän. Pitäisi käynnistää homomiesten #metoo.”

Lue lisää

 

11.4.2024 Jäsenen kokemus: "En tiennyt, kenelle olisin ahdistelusta kertonut”

Pienessä perheyrityksessä perheen isä häiritsi seksuaalisesti ainoaa perheen ulkopuolista työntekijää. “Olisin kaivannut tietoa siitä, kehen ottaa yhteyttä yrityksen ulkopuolella, kun tällaista tapahtuu. Ei ollut työterveyshuoltoa tai luottamusmiestä.”

Lue lisää

 

3.4.2024 Jäsenen kokemus: ”Seksististä työkulttuuria, ongelmiin puuttumattomuutta”

Esihenkilö sanoi pariinkin otteeseen, että yritä ymmärtää myös häiritsijää. Miksi hän ei puuttunut ongelmiin jämäkämmin? ”Esihenkilöt tarvitsevat koulutusta siitä, miten seksuaalisen häirinnän tilanteissa pitää toimia.”

Lue lisää

 

27.3.2024 Jäsenen kokemus: ”Torjumista seurasi eristäminen”

Johtaja häiritsi työntekijöitä systemaattisesti. Lähestymisyritykset torjuneen työntekijän hän eristi ja pysäytti tämän urakehityksen. ”Jos vastaavaa tapahtuisi nyt, osaisimme toimia.”

Lue lisää

 

Miten toimia, jos työpaikalla ilmenee häirintää?


24.4.2024 Akavan Erityisalat: Seksuaaliseen häirintään puututtava tiukemmin

”Kestin vaieten, koska koin työmarkkina-asemani huonoksi”, kertoo jäsenemme kokemastaan häirinnästä. Vaikka lakipykälät ovat kunnossa, seksuaalista häirintää jää edelleen piiloon työpaikoilla. Akavan Erityisalat esittää henkilöstöedustajille isompaa roolia häirinnän kitkennässä.

Lue lisää

 

26.3.2024 Seksuaalinen häirintä työelämässä vaarantaa työntekijän terveyden

Akavalaisten liittojen jäsentutkimuksen perusteella seksuaalista häirintää on työpaikoilla edelleen, vaikka useimmiten työyhteisön ilmapiiri koetaan melko hyväksi. Häirintään puuttumisessa ilmeni parantamisen varaa.

Lue lisää

 

25.3.2024 Akavalaisten liittojen kysely: Neljäsosa työntekijöistä kokee, ettei työnantaja tee mitään estääkseen seksuaalisen häirinnän työpaikalla

Pahimmillaan häirintä vaarantaa työntekijän mielenterveyden. Akavalaiset liitot selvittivät, että vain vajaa kolmasosa työnantajista on puuttunut rikolliseksi katsottavaan seksuaaliseen häirintään. Työntekijät kaipaavat vahvempaa puuttumista.

Lue lisää

 

23.10.2023 Epäasiallista kohtelua ja häirintää ei tarvitse sietää

Häirintää koskeva lainsäädäntö on asianmukaista, mutta sitä ei aina noudateta eikä lain henki toteudu työpaikoilla, kertoo Akavan Erityisalojen lakimies Harri Ikonen.

Lue lisää