Apurahansaajan työttömyysturva
Apurahansaajan työttömyysturva on heikoissa kantimissa. Apurahalla työskentelevä ei voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi, jollei hän ole apurahakauden aikana myös palkkatyösuhteessa.
Apurahan myöntävät yleensä säätiöt tai rahastot tukemaan esimerkiksi tieteellistä tutkimusta tai taiteellista toimintaa. Apurahalla kehitetään yhteiskuntaa mahdollistamalla erilaisia hankkeita, jotka ilman apurahaa jäisivät toteuttamatta.
Tavanomaisesti apurahansaaja ei ole työsuhteessa apurahan myöntäjään. Apurahansaaja ei myöskään ole freelancer tai yrittäjä. Apurahansaaja työskentelee omassa tahdissa toteuttaen omaa suunnitelmaa. Apurahan myöntäjällä ei ole työnjohto-oikeutta eikä hän valvo hankkeen toteuttajan työaikaa. Apurahasta ei pidätetä työntekijän osuutta työeläkevakuutus-, sairausvakuutus- ja työttömyysvakuutusmaksusta eikä tehdä ennakonpidätystä.
Suomessa asuvan apurahansaajan, joka työskentelee Suomesta myönnetyn apurahan turvin, on kuitenkin vakuutettava itsensä Melassa (Maatalousyrittäjien eläkelaitos) vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta tiettyjen apurahan kestoon ja apurahan määrään liittyvien edellytysten täyttyessä.
Apuraha ei kerrytä työttömyysturvaa
Liittyäkseen työttömyyskassaan henkilön on oltava työsuhteessa liittymishetkellä. Työsuhde voi olla määräaikainen ja osa-aikainen. Apurahansaaja ei voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi, jollei hän ole apurahakauden aikana myös palkkatyösuhteessa.
Apurahakaudet eivät kartuta ansiosidonnaiseen päivärahaan oikeuttavaa työssäoloehtoa eikä apurahoja oteta huomioon ansiosidonnaisen päivärahan suuruutta laskettaessa. Myöskään Kelan maksaman peruspäivärahan työssäoloehto ei kerry apurahakausista. Apuraha ei kartuta työttömyysturvan työssäoloehtoa, koska apurahasta ei suoriteta työttömyysvakuutusmaksua, jolla rahoitetaan työttömyysturvajärjestelmää.
Jos apurahansaaja on ennen apurahakautta liittynyt työttömyyskassan jäseneksi ja kerryttänyt työssäoloehtoa, voi apurahakauden jälkeen hakea ansiosidonnaista päivärahaa. Kun työssäoloehto on täyttynyt palkkatyössä, se ulottuu seitsemän vuotta eteenpäin olevaan työttömyystilanteeseen. Apurahakausi hypätään yli eli se ei katkaise seitsemän vuoden tarkastelujaksoa. Apurahan jälkeen ansiopäivärahan suuruus määräytyy edelleen palkkatyöstä saadun palkan perusteella.
Työmarkkinatuki mahdollinen
Jos apurahansaaja ei ole oikeutettu ansiopäivärahaan eikä peruspäivärahaan, hän voi hakea Kelan maksamaa työmarkkinatukea, joka on tarveharkintainen eli tuen suuruuteen vaikuttavat mm. omat tulot. Apurahansaaja on myös oikeutettu Kelan perustoimeentulotukeen, joka ei varsinaisesti ole työttömyysetuus, vaan tarkoitettu väliaikaiseksi avuksi, kun tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.
Teksti: Anna Zibellini, työmarkkinalakimies, Akavan Erityisalat