Akavan Erityisalojen ohjeet jäsenille muutosneuvottelutilanteessa

Yhteistoimintalaki koskee tietyin laissa säädettävin poikkeuksin työpaikkoja, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää. Julkisia aloja koskevat omat yhteistoimintalait. Työnantajan tulee käydä muutosneuvottelut laissa säädetyssä määrämuodossa, jos työnantaja harkitsee irtisanovansa, lomauttavansa, osa-aikaistavansa henkilöstöään tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista taloudellisin tai tuotannollisin perustein.

Muutosneuvottelut, jotka koskevat em. henkilöstövaikutuksia, voidaan aloittaa 5 kalenteripäivän kuluttua kirjallisen neuvotteluesityksen antamisesta. Neuvotteluesityksestä pitää ilmetä neuvottelujen alkamisaika ja -paikka sekä pääkohdittainen ehdotus käsiteltävistä asioista.

Lainmukaisten muutosneuvottelujen tarkoituksena on neuvotella vaihtoehdoista suunnitelluille toimenpiteille ja arvioida henkilöstövaikutuksia. Neuvotteluissa pyritään minimoimaan henkilöstölle aiheutuvat haitat.

Selvitä kuka edustaa sinua työpaikalla (luottamusmies/luottamusvaltuutettu/yt-edustaja)? Pienemmillä työpaikoilla ei ole välttämättä valittu henkilöstöedustajaa. Tällöin neuvottelut käydään kahden kesken tai niiden kesken keitä asia koskee. Työntekijällä on kuitenkin oikeus vaatia, että häntä koskevasta asiasta on neuvoteltava myös hänen edustajansa ja työnantajan kesken.

Jos jäät työttömäksi, toimi näin (www.erko.fi)
Muutosturva helpottaa uuden työn hakua (www.tyj.fi)
Kuinka toimit lomautustilanteessa (www.erko.fi)