Enkö ole oikeutettu ylityökorvauksiin, kun työsopimuksessa on sovittu kokonaistyöaika?
Ylityökorvaukset ja kokonaistyöaika
Työsopimuksessani lukee, että minulla on kokonaistyöaika. Tämän perusteella esimieheni on ilmoittanut, että en ole oikeutettu ylityökorvauksiin. Onko kokonaistyöaika laillinen? Olenko oikeutettu ylityökorvauksiin?
Työaikalaki ei tunne kokonaistyöaikaa. Mikäli kuulut työaikalain piiriin, kanssasi ei voida laillisesti sopia kokonaistyöajasta. Työaikalain mukaan työaikalakia ei sovelleta työhön, jota siihen kuuluvien tehtävien tai muutoin työntekijän aseman perusteella on pidettävä yrityksen tai sen itsenäisen osan johtamisena.
Tämän säännöksen perusteella työaikalain ulkopuolelle jäävät yrityksen ylin johto ja välittömästi ylimmän johdon alaisena työskentelevät. Sen sijaan yrityksen keskijohto on normaalisti työaikalain piirissä. Työaikalain ulkopuolelle jäävät myös johtamiseen välittömästi rinnastettavat itsenäiset tehtävät. Tällöin tehtävän tulee normaalisti sijoittua keskijohdon yläpuolelle ja työntekijällä tulee olla johtamiseen rinnastettavaa itsenäistä päätösvaltaa ja hänen asemansa sekä tehtäviensä tulee olla itsenäisiä.
Mikäli et edellä mainitun säännösten perusteella jää työaikalain soveltamisen ulkopuolelle, työsopimuksessasi mainittu ehto kokonaistyöajasta on laiton. Tässä tapauksessa olet oikeutettu ylityökorvauksiin.
Määrätyissä tilanteissa työaikalaki mahdollistaa sen, että ylityöt voidaan sopia maksettavaksi kiinteänä kuukausikorvauksena. Tällainen sopimus voidaan tehdä johtavassa asemassa olevan työntekijän kanssa ja työntekijän kanssa, jonka pääasiallisena tehtävänä on johtaa tai valvoa työtä ja joka ei pääsääntöisesti ota osaa johdettavien tai valvottavien työntekijöiden työhön. Mikäli kiinteästä kuukausikorvauksesta sopii, tulee tarkkaan arvioida tehtävä ylityömäärä, jotta kiinteä kuukausikorvaus vastaa sitä keskimääräisesti. Sopimusta on myös syytä tarkistaa vuosittain vastaamaan todellista ylityömäärää.