Uutiset

rss Uutiset

30.5.2023 10.00

Museo-oppaiden työoloista suositus

Museo-oppaiden työoloja ja asemaa tulee edelleen parantaa, vaatii Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL. Liiton uusi suositus kiinnittää huomiota oppaiden usein puutteelliseen palkkaukseen, työaikaan ja mm. asiakaspalvelun uhkatilanteisiin.

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto on julkaissut suosituksen museo-oppaiden työolojen parantamiseksi.

 

- Suositukset antavat eväitä työsopimuksen tekemiseen ja sen päivittämiseen: mitä pitäisi huomioida sovittaessa palkkauksesta, työajasta ja työtehtävistä, kertoo järjestökoordinaattori Tuulia-Tuulia Tummavuori Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitosta.


- Lisäksi käydään läpi työolosuhteet asiakaspalvelun uhkatilanteista ja työtilojen turvallisuudesta lähtien. Tuomme myös esille erilaisia tapoja, joilla museo-oppaiden työkykyä ja -terveyttä voidaan tukea.


- Museo-oppaiden työoloissa on ilmennyt useita puutteita. Vakavimmillaan oppaat eivät pysty pitämään edes vessataukoja ja kokevat yksin tehtävässä asiakaspalvelutyössä fyysistä uhkaa. Lisäksi jopa 70 % oppaista tekee osan työstään palkatta, sillä usein esimerkiksi näyttelyihin perehtyminen ja opastusten suunnittelu eivät sisälly työaikaan. Joka kymmenes museo-opas tekee peräti 4–12 tuntia palkatonta työtä viikossa, kertoo toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitosta.


- Tämän päivän museo-oppaat ovat korkeasti koulutettuja ja päteviä asiantuntijoita, joiden työehdoissa on parannettavaa. Oppaiden asiantuntemus ansaitsee tulla tunnistetuksi osana museon työyhteisöä, Mäkelä toteaa.


- Museo-oppaan rooli on keskeinen kulttuuriorganisaatiossa: hän paitsi kohtaa museokävijän myös johdattaa hänet kulttuurin äärelle. Kävijälle museo-opas on koko organisaation kasvot, toteaa Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry:n hallituksen varajäsen Elina Kangosjärvi, joka työskentelee Helsingin Taidehallin asiakaspalvelun vuoropäällikkönä.


Työehtosopimuksiin oppaiden asemaa
parantavia kirjauksia 


- Työehtosopimusneuvotteluissa on saatu edistettyä oppaiden asiaa ilahduttavasti, kertoo sopimuksista neuvotteleva työmarkkinalakimies Kari Eskola Akavan Erityisaloista. 


- Kansallisgallerian työehtosopimuksen osaksi liitettiin viime kierroksella oppaiden palkkataulukot. Yksityisten museoiden yleissitovassa työehtosopimuksessa osapuolet puolestaan ovat kirjanneet näkyville, ettei sopimusta tule perusteetta soveltaa epäedullisemmin opastyöhön tai muuhun osa-aikatyöhön verrattuna muihin museon toimihenkilöihin, Eskola kertoo.


- Seuraavaksi oppaat tulisi vielä saada kattavasti esimerkiksi työpaikan työterveyshuollon piiriin.


Lisätietoja: 


Katariina Mäkelä, toiminnanjohtaja, Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry, puh. 040 774 7620. Haastattelupyynnöt Elina Kangosjärvelle Katariina Mäkelän kautta.


Tuulia-Tuulia Tummavuori, järjestökoordinaattori, Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry, puh. 040 554 7983


Kari Eskola, työmarkkinalakimies, Akavan Erityisalat, puh. 040 590 5693.


Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton 24.5.2023 julkaisemia museo-opastyön suosituksia on työstetty yhdessä museo-oppaiden kanssa. Suositukset perustuvat museo-opaskyselyyn, joka toteutettiin yhdessä Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUn kanssa. 


Suositukset on julkaistu Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry:n kotisivuilla. Linkki: https://museoalanammattiliitto.fi/mika-on-mal/#julkaisut 


Yksityisten museoiden työehtosopimuksen osapuolet ovat Akavan Erityisalat ja Palvelualojen työnantajat PALTA.  


Kansallisgallerian työehtosopimuksessa jäseniämme edustaa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja työnantajaa Sivistystyönantajat Sivista

Palaa otsikoihin